2018 m. vasario mėn. SAP pristatė atnaujintą viziją dėl SAP Analitikos sprendimų ateities. Šioje vizijoje SAP Analytics Cloud teko išskirtinis vaidmuo – jis paskelbtas pagrindine SAP interaktyvios bei vizualios duomenų analizės priemone. Kartu su integruotomis prognozavimo, planavimo ir bendradarbiavimo galimybėmis SAP Analytics Cloud ilgainiui turėtų tapti pagrindiniu SAP atsakymu į visus analitikos klausimus ir iššūkius. Tačiau kelias į „debesijos” technologijomis („Cloud”) paremtą analitiką nėra vienareikšmis. Tai yra procesas, kurio eigoje klasikinės „On-premise” sistemos palaipsniui perleis savo galimybes „Cloud” aplinkoms pergyvendamos Hibridinės Analitikos etapą.

Šiame straipsnyje pabandysiu apžvelgti mano nuomone keletą svarbesnių SAP vizijos aspektų. Žemiau pateiktos iliustracijos paimtos iš viešai prieinamo SAP internetinio seminaro – SAP 2018 Strategy and Roadmap for Business Intelligence.

Šiuolaikiniams veiklos klausimams ir uždaviniams spręsti dažnai nebeužtenka standartinių duomenų analizės priemonių – tenka pasitelkti ateities planavimo, įžvalgų bei prognozavimo galimybes.

SAP ateities iššūkių sprendimui pasitelkia klasikinius On-premise (SAP BusinessObjects BI, SAP Predictive Analytics, SAP Business Planning and Consolidation, SAP BW/4HANA ir SAP S/4HANA) sprendimus bei naujausias Cloud technologijas (SAP Analytics Cloud (BI, Predictive ir Planning), SAP Digital Boardroom ir SAP Analytics Hub). O, kad būtų kaip įmanoma geriau panaudotos esamos investicijos į On-premise sistemas bei perėjimas iš On-premise į Cloud analitikos sprendimus vyktų kaip įmanoma sklandžiau, SAP savo analitikos strategijoje ypatingą vietą skyrė Hibridiniams Analitikos sprendimams, kuriuose būtų panaudotos pačios geriausios glaudžiai susietų On-premise ir Cloud analitikos technologijų savybės. Taip pat yra numatoma apjungti, suvienodinti bei pateikti naują On-premise bei Cloud analitikos priemonių kainodarą ir licencijavimą (licencijų nuomos pagrindu).

SAP Analytics Cloud – pagrindinė interaktyvios bei vizualios duomenų analizės ir įžvalgų („Data discovery”) priemonė SAP Analitikos 2018 vizijoje. Manau nesuklysiu teigdamas, kad SAP Analytics Cloud šiuo metu yra labiausiai vystoma SAP Analitikos priemonė, atnaujinimų sulaukianti kas 2 savaites.

Tarp strateginių SAP Analitikos priemonių ryžtingai įsitvirtinęs SAP Analytics Cloud („Data discovery” kategorijoje) sprendimas pradėjo SAP Hibridinės Analitikos etapą. Interaktyvių ataskaitų kategorijoje ir toliau lieka On-premise aplinkose dominuojantis Web Intelligence, kuriam per ateinančius metus bus suteikta šiuolaikiška išvaizda bei daug naujų ir labai naudingų galimybių.

Hibridinės Analitikos aplinkoje SAP numato sukurti labai glaudų ir visavertį On-premise ir Cloud analitikos sprendimų susiejimą tiek semantiniame, tiek duomenų, tiek dokumentų lygmenyse.

SAP Analytics Hub – naujoji SAP Analytics Cloud platformos priemonė, skirta visų įmanomų Analitikos dokumentų ir turinio (SAP BusinessObjects Enterprise, SAP Analytics Cloud, SAP BW, kitų ne-SAP analitinių priemonių) apjungimui į vieną bendrą portalą.

Šiame straipsnyje apžvelgiau tik keletą pagrindinių SAP Analitikos vizijos 2018 metams minčių.

Norėtumėte apie SAP Analitikos viziją sužinoti daugiau – susisiekite su mumis – arba parašykite contact@bispectrum.lt .